Tine van de Weyer – Holocaustmonument

Kunstenares Tine Van de Weyer te gast bij 7e editie Café de Troubadour on Tour op zondag 29 september. 

In het Vrijheidspark komt een Holocaustmonument voor de 170 Joodse Tilburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het kunstwerk wordt gemaakt door Tine Van de Weyer. Als alles goed gaat wordt het half april 2020 onthuld.Tine Van de Weyer verzorgt op 29 september een presentatie over het monument. Hieronder alvast een voorproefje…..

Als herinnering aan de Holocaust heeft Tine ervoor gekozen een beeld te realiseren gebaseerd op de boom die symbool staat voor al wat groeit en bloeit, voor de verbinding van hemel en aarde, de boom als verbeelding van vitaal leven.
Over de zeven takken die naar de hemel wijzen hangen her en der met kwastjes afgebiesde opengewerkte kleden waar het licht doorheen valt. Her en der zijn er op een aantal plekken ontluikende knoppen bekleed in een flonkerende verzilvering van platinum.

De draperieën in de boom zijn aangetast, lijken ogenschijnlijk in een staat van verval hetgeen het beeld in zekere zin een confronterende aanblik geeft. Tegelijkertijd biedt de geschonden draperie de zon en het licht vrij spel voor de reflectie van wat er eerder was, voor de verbeelding van herinnering en hoop. Wat weg is wordt opnieuw gezien. De verbinding met het verleden toen alles nog heel was wordt hersteld door de reflectie van het licht.

In het voetstuk onder de boom dat is een subtiel weefsel van het stratenpatroon van de stad Tilburg rond 1940 aangebracht. Zowel met deze stratenstructuur als met de naar textiel verwijzende lappen en kleden is een verwijzing naar Tilburg gemaakt. Boom en kleden worden in brons gegoten en worden gedragen door een voetstuk van beton.

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
YouTube
Pinterest
Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.